Елизабет Блекуел - първата жена-лекар в САЩ и Великобритания

Англичанката  Елизабет Блекуел  е  смятана за първата съвременна жена-лекар в Съединените щати и Великобритания. Елизабет Блекуел е родена  на 3 февруари 1821 година в  Бристол в семейството на собственик на захарна рафин

2011-01-23 12:30:23
Елизабет Блекуел - първата жена-лекар в САЩ и Великобритания
Англичанката  Елизабет Блекуел  е  смятана за първата съвременна жена-лекар в Съединените щати и Великобритания.

Елизабет Блекуел е родена  на 3 февруари 1821 година в  Бристол в семейството на собственик на захарна рафинерия и от малка получава добро образование. През 1832  семейството се премества в САЩ. Малко по-късно бащата умира и Елизабет и две от сестрите й започват да работят като учителки, за да издържат семейството.

През следващите години Елизабет Блекуел започва да се самообразова като чете медицинска литература и през 1847 година  успява да постъпи в колежа в Джентива.  Завършва на 23 януари 1849 година, като става първата жена с медицинска диплома в Съединените щати.

През 1849 година Блекуел заминава за Англия, а оттам за Париж, където постъпва в курс за акушерки. Там получава инфекция на едното си око, което ослепява. През 1850 година  се връща в Лондон  и работи известно време в болница, а през 1851 година  заминава за Ню Йорк. Там не успява да постъпи на работа в никоя болница и започва частна практика, а през 1853 година  основава малък диспансер, преобразуван през 1857 година  в Нюйоркска амбулатория за бедни жени и деца.

През 1858-59 година Блекуел  прави обиколка във Великобритания, като изнася лекции и става първата жена, включена в Британския медицински регистър. През 1868 година тя основава Женски медицински колеж към Нюйоркската амбулатория, който функционира до 1899 година.

През  1869 година Елизабет Блекуел окончателно се премества в Англия, където установява успешна частна практика и преподава гинекология  в Лондонското медицинско училище за жени. Оттегля се от преподавателското място през 1907 година.  Умира  на 31 май 1910 година в Хейстингс. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия